Ultieme handleiding voor het kiezen van een serre

Ultieme handleiding voor het kiezen van een serre
Laden...
Ultieme handleiding voor het kiezen van een serre

Een serre aanschaffen doet u niet zomaar. Om u te helpen met de juiste serre te kiezen hebben we in dit blog de meest gestelde vragen en alle dingen waar u rekening mee moet houden bij het kopen en plaatsen van een serre voor u opgesomd.

waar kan ik het beste mijn serre plaatsen?

Om groenten, fruit of andere plantjes te kunnen kweken is een serre zeker geen verplichting, maar het maakt het kweken wel een stuk gemakkelijker! Het grootste voordeel van een serre is dat u meer controle heeft over het klimaat waar de plantjes zich in begeven.

Het kweekseizoen kan aanzienlijk worden verlengt, dankzij het kweken in een kas kan er veel eerder begonnen worden met zaaien en kan er ook tot later in het jaar in geoogst worden. Extreem weer zoals dagenlange regenval zou zonder serre uw hele oogst kunnen verpesten, dankzij een kas hebben deze invloeden van buitenaf minder effect op uw gewassen. Wist u dat sommige mensen een serre als kantoorkas gebruiken? Lees hier meer over de kantoorkas in ons blog.

Een serre zorgt dat er binnen in de kas het zogeheten broeikaseffect ontstaat. Doordat de kas een afgesloten ruimte is zullen warmte en vocht langer in de kas blijven hangen. Hierdoor ontstaat er binnen in de kas een ander klimaat dan erbuiten. In de serre kunnen daarom bijvoorbeeld exotische plantensoorten gekweekt worden, die erbuiten niet zouden overleven.

In een serre kunt u verse biologische groenten, bloemen, bolgewassen, kamerplanten of exotische planten kweken. Elk jaar kunt u weer een andere mix van gewassen kweken. Zo is een serre erg geschikt voor het kweken van groenten als tomaten, komkommers, paprika's en hete pepers. Ook gedijen exotische vruchten als (water)meloen en passiefruit goed in een kas. Daarnaast is de kweekkas ook perfect voor het kweken van Mediterrane of Aziatische smaakmakers en kruiden.

Wanneer u een niet al te grote serre in de achtertuin plaatst kan dit vaak zonder vergunning. Toch raden wij aan om altijd contact op te nemen met de gemeente voordat u de serre plaatst.

Serres zijn er in verschillende soorten, maten en materialen. Grote en kleine kassen. Allemaal hebben ze andere eigenschappen. We geven hieronder een kleine opsomming van de meest voorkomende typen serres, zodat u beter kunt bepalen welke serre u wilt kopen.

Kweekbak of kweekkas

Bent u een beginner, of heeft u slechts een beperkte ruimte? Kijk dan eens naar een kweekkas. Deze is perfect voor mensen met een kleine tuin of een balkon. Hierin kunt u gemakkelijk diverse kruiden kweken of sla opkweken.

Tunnelkas/Foliekas

Ook zijn er de zogeheten tunnelkassen of foliekassen. Deze kassen worden vaak in februari/maart opgebouwd en weer afgebroken zodra het weer wat beter wordt. Een tunnelkas is goedkoop en gemakkelijk te verplaatsen. Nadelen van een tunnelkas zijn onder andere de levensduur (een tunnelkas gaat minder lang mee dan een polycarbonaat of glazen serre). Daarnaast is een tunnelkas minder stevig, deze kan bij een flinke windvlaag losraken wanneer de kas niet goed is vastgezet.

Muurkas

Een muurkas is een kas met een open achterkant. Die open kant wordt tegen de muur van een huis of garage geplaatst. Een muurkas is daarom goed geïsoleerd, omdat de warmte van het huis en van de muur ook wordt opgenomen in de kas en daar langer blijft hangen. Een nadeel kan wel zijn dat de kas minder zonlicht krijgt, omdat de kas aan één kant tegen de muur staat. Zorg er daarom voor dat u de muurkas op een zonnige plek plaatst. Muurkassen zijn ideaal voor tuinen waarbij er geen ruimte is voor een vrijstaande serre.  

Polycarbonaat serre

Een polycarbonaat serre is ontzettend populair en wordt al vele jaren als kweekkas gebruikt. Polycarbonaat werkt isolerend en houdt een deel van het felle zonlicht tegen. Een polycarbonaat kas biedt daarom goede kweekeigenschappen. Andere pluspunten van polycarbonaat zijn de veiligheid (polycarbonaat is bijna niet kapot te krijgen) en het is makkelijk op te bouwen. Polycarbonaat is beschikbaar in verschillende diktes. Bij Jimmy at Work hebben we polycarbonaat panelen van 4mm en 8mm dikte. Ook hoeft u met een polycarbonaat kweekkas geen schaduwdoek aan te schaffen.

Glazen serre

Een glazen serre geeft een luxe uitstraling aan de tuin. De glazen serres zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Dankzij de helderheid van glas ervaart u de ultieme beleving van een serres van zowel binnen in de kas als erbuiten! Wanneer een glazen kas eenmaal staat blijft hij daar ook staan en heeft u er vele jaren plezier van. Glas behoudt zijn helderheid en sterkte en is niet onderhevig aan UV-straling, wat u bij een polycarbonaat serres met het verstrijken van de jaren wel een beetje gaat zien. Vanwege het gewicht van glas is een glazen kas over het algemeen steviger dan andere soorten kassen. Toch moet ook een glazen kas goed verankerd worden aan de grond.

Tuinkamer

Voor wie op zoek is naar een statig en luxe bouwwerk in de tuin biedt een tuinkamer een goede oplossing. Een tuinkamer biedt niet alleen de mogelijkheid tot het kweken van diverse gewassen, maar biedt ook genoeg ruimte om een heerlijk zithoekje te creëren midden in het groen. Bij Jimmy at Work hebben we diverse ruime en luxe tuinkamer in het assortiment. Deze zijn voorzien van kiepramen, wat zorgt voor een huiselijke sfeer. Daarnaast zijn deze vrijstaande tuinkamers voorzien van twee grote dubbele klapdeuren.

Wanneer u een serre koopt is het belangrijk om een goed doordachte keuze te maken tussen (veiligheids)glas of polycarbonaat. Dit is namelijk van grote invloed op het klimaat in de kas en op de uitstraling ervan. De serres van Jimmy at Work zijn allemaal te bestellen met polycarbonaat panelen of glazen panelen.

Polycarbonaat en glas hebben allebei andere eigenschappen. De polycarbonaat panelen van Jimmy at Work zijn allemaal dubbelwandig en zijn verkrijgbaar in 4mm en 8mm dikte. Polycarbonaat is licht van gewicht, maar desondanks toch heel sterk en praktisch onbreekbaar. De panelen voor in de serres zijn voorzien van een UV-beschermende laag aan de buitenkant. Dankzij de hoge isolatiewaarde van polycarbonaat blijft er in de serre een constante temperatuur.

Bij Jimmy at Work werken we enkel met veiligheidsglas. Veiligheidsglas is vele malen sterker dan tuinbouwglas. Glas laat veel licht door wat voor sommige planten erg prettig is. Let wel op dat de plantjes niet verbranden in de volle zon. In dit blog leest u meer over alle voor- en nadelen van glas of polycarbonaat.

Een goede fundering is de basis voor elke serre. Een goede fundering en verankering zorgt voor meer stabiliteit en een langere levensduur van de kas. Daarnaast is het opbouwen van de kas een stuk gemakkelijker wanneer deze op een stevige en vlakke fundering staat. Wanneer een kas vanaf het begin af aan al niet recht is zult u problemen ondervinden bij de opbouw. Bij Jimmy at Work kunt u voor elke serre een bijpassende fundering bestellen. Deze fundering is precies op maat voor uw Gardenmeister serre. Een fundering is niet altijd noodzakelijk. Wanneer u de serre op een stevige, vlakke ondergrond plaatst zoals een terras of tegels, dan is een fundering optioneel, maar niet noodzakelijk. Maar wanneer u de serre in het losse zand of op gras plaatst is een fundering altijd nodig. De fundering wordt vaak ook nog vastgezet in snelbeton of op betonbanden. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor de fundatie van uw serre, zo kunt u bijvoorbeeld ook zelf een fundering maken. In ons uitgebreide blog leest u alles over de fundering van je serre.

Bij veel goedkope serres wordt standaard tuindersglas geleverd, meestal met een dikte van 3mm. Tuindersglas is, ondanks de naam doet vermoeden, geen speciaal glas voor in de tuin. Het is gewoon enkel glas, bovendien bevat het vaak onzuiverheden. Tuindersglas is redelijk kwetsbaar. Staat uw serres in een bosrijke omgeving, kies dan liever niet voor tuindersglas. Door vallende takjes zult u regelmatig bezig zijn met het rapen van glasscherven en het plaatsen van nieuwe ramen. Veiligheidsglas is veel sterker dan tuindersglas. Bovendien breekt veiligheidsglas in vele kleine onscherpe stukjes in het geval dat het dan toch breekt.

Bij Jimmy at Work werken wij alleen met veiligheidsglas. Dit glas is thermisch behandeld en is daardoor vele malen sterker dan tuindersglas. Daarnaast bevat veiligheidsglas geen onzuiverheden. Onze glazen serres zijn voorzien van 3mm of 4mm dik veiligheidsglas. Mocht dit glas onverhoopt toch breken dan valt het in duizenden botte stukjes uit elkaar, in plaats van scherven. Spelen er kinderen rondom de serre, kies dan voor veiligheidsglas of een polycarbonaat serre in plaats van voor tuindersglas.

Lichtdoorlaat staat voor het percentage licht dat van buitenaf de serre in gaat. De hoogte van het lichtdoorlaatbaarheidspercentage is afhankelijk van het beglazingsmateriaal dat in de serre wordt gebruikt.

Glas is helder en heeft een zeer hoge lichtdoorlaatbaarheid. Zo hebben de panelen van onze glazen serres een lichtdoorlaatbaarheid van rond de 90%. Dit heeft als voordeel dat de plantjes de eerste vroege zonnestralen lekker kunnen meepikken. In de zomer kan dit echter te veel zijn. Een schaduwdoek is dan nodig om de plantjes te beschermen tegen het felle zonlicht, anders kunnen ze gaan verbranden.

De panelen van Gardenmeister polycarbonaat serres laten wat minder licht door. Bij de 4mm polycarbonaat panelen is dit 84% van het licht. Bij de 8mm panelen is het lichtdoorlaatbaarheidspercentage 78%. Alle polycarbonaat panelen zijn voorzien van een UV-filterende laag. Dankzij de lagere lichtdoorlaatbaarheid zullen de planten niet gaan verbranden, een schaduwdoek is dan niet nodig en is zelfs af te raden. Zou u een polycarbonaat kas combineren met een schaduwdoek, dan komt er te weinig licht binnen in de kas. De meeste planten hebben licht nodig om goed te kunnen groeien.

De isolatiewaarde van een serre wordt uitgedrukt met de zogeheten K-waarde. Deze K-waarde staat voor de hoeveelheid warmte die verloren gaat. Hoe lager de K-waarde, des te minder warmte verloren gaat en des te beter het materiaal isoleert. Dubbelwandig polycarbonaat isoleert beter dan glas. Vindt u een goede isolatie belangrijk? Kies dan voor een serre met polycarbonaat. De isolatiewaarde van ons 4mm polycarbonaat is 3,9 W/m2K. 8mm dik polycarbonaat isoleert het beste, hiervan is de isolatiewaarde 3,3W/m2K.

De Foreststar serres met 3mm glas hebben een isolatiewaarde van 6,0 W/m2K. De Premium serres zoals Prestige en Four Seasons met 4mm veiligheidsglas hebben een isolatiewaarde van 5,9 W/m2K. Een glazen kas kunt u in de winter extra isoleren door noppenfolie tegen de glaspanelen aan te brengen. Een nadeel is wel dat wanneer u de dakpanelen ook bedekt met noppenfolie, er ook minder licht in de serre komt. Wat ook helpt bij de isolatie van uw kas, is om te zorgen dat de fundering goed is afgedicht, zodat er geen lucht onder de fundering door de serre binnen komt. Daarnaast kunt u vorstgevoelige planten wat hoger plaatsen, bijvoorbeeld in een bloembak of op een plantenrek.

Het bouwen van een serre is een vrij arbeidsintensieve klus en kan gerust een paar dagen in beslag nemen. Om het werk zo gemakkelijk en vlot mogelijk te laten verlopen hebben we al eens een artikel geschreven met allerlei tips voor het plaatsen van een serre. De belangrijkste tips sommen we hieronder nog eens op:

  • Veiligheid voorop! Draag voordat u begint altijd goede schoenen, een veiligheidsbril, beschermende kleding en handschoenen.
  • Controleer voordat u begint of alle onderdelen uit de handleiding aanwezig zijn. Leg alles klaar en sorteer de onderdelen op nummer.
  • Zorg voor een goede fundering van de serre. De basis moet stabiel en vooral vlak zijn.
  • Het opbouwen van een serre dient altijd met tenminste twee personen te gebeuren.
  • Neem voordat u begint de handleiding goed door en volg deze exact.
  • De bouten en moeren worden eerst allemaal losjes met de hand aangedraaid. Pas wanneer de serre staat kunnen alle boutverbindingen strakker worden aangedraaid.
  • Let op bij glazen serres: er mag niet te veel druk op het glas komen te staan. De speling tussen het glas en het frame is nodig om te zorgen dat de druk op het glas niet te groot wordt door uitzetten/inkrimpen van het frame. Deze speling wordt opgevuld met rubber strip. Vooral wanneer de serre niet goed waterpas staat, kan de druk op het glas te hoog worden.

U heeft net een prachtige nieuwe serre besteld voor in de tuin en bent helemaal klaar om te beginnen met uw nieuwe hobby. U heeft al een helder idee over de groenten die u wilt gaan kweken maar weet niet zo goed hoe u in het huidige seizoen de juiste temperatuur bepaalt en hanteert. Gelukkig hebben wij hier een aantal van de ideale richtlijnen voor de meest gekweekte groenten opgesomd onder elkaar. Elke groente is namelijk bij andere temperaturen het beste gebaat en met een serre heeft u zelf veel controle over onder andere de temperatuur in uw serre.

Hieronder leest u een korte uitleg over de meest populaire groenten om te kweken in een serre. In de meeste gevallen geldt dat een serre u de mogelijkheid biedt om maanden eerder het kweekseizoen in te stappen dan normaal gesproken mogelijk is. Dit verschilt natuurlijk aan de hand van de temperatuur die de planten nodig hebben.

  • Andijvie

Een van de meest populaire groenten om te kweken in een serre. Het groeit op alle gronden en, afhankelijk van de temperatuur, kiemt en groeit deze groente heel snel. Hier komt het voordeel van de serre ook terug; u kunt al beginnen met oogsten in januari doordat de temperatuur goed wordt vastgehouden en binnen de juiste omstandigheden kan na 8 weken al geoogst worden. Ideale temperatuur: 15 graden Celcius.

  • Tomaten

Één van de meest ideale groente om te kweken in een serre; de tomatenplant is erg gebaat bij de geregelde hoge temperatuur en beschutting van regen en wind. Het ontkiemen in de ideale temperatuur duurt ongeveer 14 dagen. In een serre kunt u de tomaat planten vanaf half februari. Ideale temperatuur: 23 graden Celcius

  • Courgettes

Courgettes zijn ontzettend populair om te kweken en met een goede reden. Een courgetteplant levert veel voedsel op. Deze kan namelijk tot wel 30 courgettes produceren. Vanaf half april kunnen courgettes gezaaid worden. Ideale temperatuur: 20 graden Celcius

Wanneer u een serre heeft, wilt u natuurlijk optimaal gebruik maken van het hemelwater. Dit kunt u namelijk weer gebruiken voor het bewateren van de plantjes in de kweekkas. Alle serres worden geleverd inclusief dakgoten. Wanneer u de serre onder een klein afschot van 0,5 tot maximaal 1% plaatst, loopt het water er mooi uit. Bij de Foreststar serres kunt u optioneel een set regenpijpen bijbestellen. De luxere modellen serres worden standaard geleverd inclusief regenpijpen aan elke kant. Dit regenwater kunt u vervolgens opvangen in een regenton of emmer, waarna u het weer kunt hergebruiken in de kas.

Wij van Jimmy at Work zijn experts op het gebied van serres, tuinkamers, carports, pergola's en overkappingen. Ons uitgebreide assortiment omvat kassen voor elke tuin en elk budget! Bent u na het lezen van dit blog geïnteresseerd geraakt in het kopen van een serre? Bekijk dan ons mooie aanbod serres online of kom langs in onze showroom!

loader
Laden...
loader
Laden...