Hoe hoog mag je overkapping zijn?

Hoe hoog mag je overkapping zijn?
Laden...
Hoe hoog mag je overkapping zijn?

Ben je van plan een overkapping te plaatsen? Dan wil je vast weten hoe hoog deze mag zijn en of je een vergunning nodig hebt. Een overkapping kan je tuin of terras enorm opknappen, maar het is wel belangrijk dat je aan de regels voldoet.

Houd er wel rekening mee dat de regels voor een overkapping per gemeente kunnen verschillen. In deze blog vind je alles wat je moet weten, maar het is altijd slim om de lokale regels te checken. Zo voorkom je onverwachte verrassingen!

 

Maximale hoogte voor een overkapping

In België mag een overkapping meestal zonder vergunning geplaatst worden, zolang je je aan bepaalde voorwaarden houdt. Dit geldt zowel voor vrijstaande overkappingen als voor terrasoverkappingen die aan je woning zijn bevestigd.

De belangrijkste regels waar je rekening mee moet houden als het gaat over de maximale hoogte voor een overkapping zijn:

  • De overkapping mag niet hoger zijn dan 3,5 meter.
  • Het totale oppervlak van alle bijgebouwen, inclusief de overkapping, mogen niet groter zijn dan 40m².

Blijf je binnen deze limieten? Dan heb je in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig. Zo kun je eenvoudig je overkapping plaatsen zonder gedoe.

 

Hoe groot mag een overkapping zijn?

De grootte van je overkapping is een belangrijke factor. In België mag je meestal vergunningsvrij een overkapping plaatsen zolang het totale oppervlak van je bijgebouwen niet groter is dan 40m². Dit betekent dat alle bijgebouwen, zoals schuren, garages en de overkapping samen onder de 40 m² moeten blijven.

Wil je een grotere overkapping die boven de 40m² uitkomt? Dan heb je waarschijnlijk een bouwvergunning nodig.

 

Hoe ver van de erfgrens blijven?

Bij het plaatsen van een overkapping is de afstand tot de erfgrens ook belangrijk. Meetstal moet je minstens 1 meter afstand houden van de erfgrens om vergunningsvrij te mogen bouwen. Wil je de overkapping toch dichter bij plaatsen? Dan kan het zijn dat je een vergunning moet aanvragen of toestemming van je buren nodig hebt.

Wanneer heb je wel een bouwvergunning nodig?

Soms heb je wel een vergunning nodig voor je overkapping. Hieronder vind je bepaalde situaties waarin dit meestal het geval is:

  • De overkapping is hoger dan 3,5 meter.
  • Als het totale oppervlak van je bijgebouwen groter is dan 40m².
  • Wanneer je de overkapping in de voortuin of direct tegen de erfgrens aan wilt plaatsen.
  • Als de overkapping dient als carport of hoofdwoning.
  • Je bouwt de overkapping dichter bij de erfgrens dan 1 meter 

 

Tip: Controleer altijd de lokale regels!

De algemene regels zijn duidelijk, maar de bouwvoorschriften kunnen per gemeente verschillen. Het is daarom altijd slim om vooraf te controleren wat de regels in jouw regio zijn. Zo voorkom je gedoe en onverwachte verrassingen. Neem bij twijfel contact op met je gemeente en vraag wat wel en niet toegestaan is.

Met deze informatie kun je vol vertrouwen aan de slag! Houd je aan de regels en geniet zorgeloos van je nieuwe overkapping.

loader
Laden...
loader
Laden...